In de VS is een opwaartse versnelling van de beursrally voor het eind van het jaar nog mogelijk. Europa lijkt op een nachtkaarsscenario af te stevenen. Maar voor de Amsterdamse AEX-Index is de 400-puntengrens daarmee niet uit beeld, stelt ABN Amro’s Michael Nabarro.
Tot een week geleden was de algemene hoop dat we, zoals vaker, sterk het jaar zouden uitknallen op de aandelenmarkten. Echter, de goede macrocijfers uit de Verenigde Staten zorgen voor consolidatie op de financiële markten, vooral in Europa.
Goede cijfers die beleggers voorzichtig maken. Dat vraag om wat uitleg: beleggers zijn met name bezorgd dat de Federal Reserve eerder zal starten met “taperen” dan geanticipeerd, dat wil zeggen de afbouw van het goedkoopgeldbeleid waarmee rentes laag worden gehouden.
Daarnaast helpt het niet mee dat het herstel in de Eurozone moeizaam verloopt en de inflatie blijft dalen. Kortom, voldoende reden voor een rondje winstnemingen na de recente stijgingen op de beurs. Hoewel het onderliggende sentiment positief is, lijken de kansen op een significante eindejaarsrally wat te verkleinen.
Beurs in 2013: uitstekende prestaties ontwikkelde landen!
Zo erg is dat ook niet, want tot nu toe is het een uitstekend beursjaar. Vooral de ontwikkelde landen laten uitstekende rendementen zien. In de VS is het feest en noteren de meeste indices op recordstanden. Zo staat de brede S&P-500 index 26 procent hoger dit jaar en de technologie-index Nasdaq maar liefst 33 procent. Als eurobelegger dien je wel circa 4 procent verlies mee te nemen als gevolg van valuta-effecten, maar dat zal de pret niet drukken. Het blijven indrukwekkende prestaties.
In Europa noteert de breed gemeten STOXX 600 Index 13 procent hoger vergeleken met het slot van 2012. Hoewel Europa hiermee achterblijft bij de VS, is dit ook een prima jaarresultaat.
De Japanse Nikkei-Index noteert een indrukkende 50 procent hoger en gecorrigeerd voor de daling van de yen ten opzichte van de euro (-20 procent) is het resultaat voor een eurobelegger circa plus 30 procent.
Ik wil wel benadrukken dat dit de resultaten van de indices zijn en dat de onderlinge verschillen groot kunnen zijn. Zo zien we in de AEX-Index dat Koninklijke Olie bijna 5 procent lager noteert dit jaar, terwijl ING maar liefst 30 procent is gestegen. Of extremer nog: Randstad staat 56 procent hoger en technisch dienstverlener Imtech circa 70 procent lager.
In deze column beperk ik me tot de vraag of de aandelenbeurzen de top hebben bereikt, of dat we na de huidige adempauze de opwaartse trend hervatten. Wat is het meest waarschijnlijk? Dit natuurlijk vanuit het perspectief van een technische analist.
AEX-Index
(klik op grafiek voor uitvergroting)
We zien de Amsterdamse AEX-Index sinds 2012 in een opwaartse trend bewegen. Het ‘Bernanke’-effect van eind mei en begin juni – de aankondiging van de Amerikaanse centrale bank dat de geldkraan een beetje minder ver open gaat, als de Amerikaanse economie aantrekt – zorgde voor een vinnige neerwaartse beweging waardoor de bandbreedte (circa 360-400 punten) van de stijgende trend met 5 procent is toegenomen.
Zolang de bovenstaande trend intact blijft, lijken hogere koersen waarschijnlijk. Echter, koersen gaan zelden in een rechte lijn omhoog en de huidige correctieve beweging is vooralsnog niets anders dan een gezonde adempauze.
Dit alles vindt plaats in een langere termijn opwaartse trend. De vraag is of de AEX-Index sterk genoeg is om de huidige steile trendlijn (sinds de zomer) te verdedigen (op 384 punten), of dat de index op een lager niveau steun zal vinden (360-366 punten). Uiteindelijk verwacht ik, zolang de stijgende trend intact is, een beweging die ons boven de 400 punten zal uitbrengen.
Mocht de AEX Index onder de 366 punten komen en/of de stijgende trend verlaten dan verandert het huidige positieve technische beeld en is het tijd voor een nieuwe analyse.
Europa: Stoxx 600-Index
(klik op grafiek voor uitvergroting)
De brede Europese Stoxx-600 Index laat sinds het dieptepunt van 2011 eveneens een stijgende trend zien. De contouren zijn nagenoeg gelijk aan die van de AEX. Echter, hier is wel de stijgende trendlijn sinds de zomer neerwaarts doorbroken. Dit signaleert dat de kansen op een consolidatie of correctie toenemen.
De belangrijkste steunniveaus zijn te definiëren op respectievelijk 304 en 295 punten. De weerstanden liggen aan de bovenkant van de huidige opwaartse trend op circa 331 punten.
Ook hier geldt dat de huidige stap terug vooralsnog een gezonde correctie is. De vraag is nu waar de koersen worden opgevangen. Is de index sterk genoeg om een hogere bodem boven de 304punten te maken, of zal de opgaande trendlijn zijn werk doen?
Vooralsnog blijft ook hier kopen op dips de aanbevolen strategie zolang de opwaartse trend intact is. Een opwaartse versnelling aan de bovenkant is uiteraard ook een sterk koopsignaal. Vooralsnog bleek de bovenkant van de trend een brug te ver, maar indien deze wordt doorbroken zal dat wederom kopers naar de markt brengen.
VS: S&P-500 Index
(klik op grafiek voor uitvergroting)
De prestatie van de Amerikaanse S&P 500-Index is imposant. Er is een sterke opwaartse trend waarneembaar en deze index bereikte op 19 november dit jaar nieuwe recordstanden.
De verschillen met Europa zijn duidelijk; niet alleen de prestaties zijn beter, maar er zijn dit jaar ook nauwelijks significante correcties waarneembaar.
De trend is overduidelijk positief en de index wist eind oktober zelfs opwaarts (uit de toenmalige ‘wedge formatie’) te breken. Na een succesvolle terugtest loopt de koers verder op en ligt de laatste top op 1.813 punten. De markt is dusdanig sterk dat een mogelijke opwaartse versnelling op de loer ligt en boven de 1.813 punten lijken verdere stijgingen richting de 1.860 en 1.910 punten waarschijnlijk.
Zolang de index boven de 1.730-1.750 zone noteert, lijkt er voor de stieren geen vuiltje aan de lucht. Indien de index onder dit niveau zakt vergroten de kansen op een correctie en is het tijd om opnieuw te evalueren.
Mocht de markt opwaarts versnellen, dan is het wel verstandig om er rekening mee te houden dat er uiteindelijk een stevigere correctieve fase verwacht mag worden. Kortom, niet tegen de huidige trend in handelen, maar vergeet niet af en toe de gemaakte winsten af te romen.
Rally, dip of de nachtkaars?
Het zal duidelijk zijn dat beleggers met argusogen de Amerikaanse Federal Reserve in de gaten houden. Het besluit om de monetaire steun geleidelijk af te bouwen en het tempo waarmee dat gebeurt, heeft een significante invloed op de financiële markten. Daarnaast is duidelijk dat de beurzen in de VS het vooralsnog beter doen dan in Europa.
Vooralsnog is er per saldo geen reden tot zorg. In de VS is sinds oktober een mooie rally gaande, met een plus van 10 procent. Bovendien zijn er nog volop kansen op een opwaartse versnelling voor het eind van het jaar.
Echter, in Europa oogt het beeld kwetsbaarder en lijkt een nachtkaarsscenario waarschijnlijker. Mocht er onverwachts toch nog een significante dip komen, dan zijn dit uitstekende aankoopmomenten zolang de huidige positieve trends intact zijn.
Michael Nabarro is Investment Manager Private Trading bij ABN Amro MeesPierson Private Banking . Michael’s financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is hij actief betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties, voornamelijk partijen met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. Voor meer informatie zie: Technische Analyse bij ABN Amro.
Lees ook
Rob Putter: beleg in je eigen onderneming, daar kom je het verst mee
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl